Wellicht rijst nu de vraag welke combinaties mogelijk zijn tussen een 1 fase en/of 3 fase aansluiting en een thuisbatterij.
Huis 1-fase / thuisbatterij 1-fase
Dit is natuurlijk een prima oplossing, alles wordt netjes via de ene fase gemeten en geleverd.
Huis 1-fase / thuisbatterij 3-fase
Dit is niet mogelijk, dit zou betekenen dat 2 fasen van de batterij niet aangesloten worden. Hierdoor zal de batterij niet werken.
Huis 3-fase / thuisbatterij 1-fase
Voor een nul-op de-meter oplossing is dit prima. De slimme meter kijkt naar het totale verbruik c.q. totale terug levering over de 3-fases. Een 1-fase thuisbatterij aangesloten op de slimme meter (of aparte 3-fase kWhr meter) van een 3-fase huisaansluiting zal altijd proberen de som van de inkomende fases op “0” te houden. 1000 Watt opnemen over de ene fase en 1000 Watt leveren over een andere fase resulteert gewoon op 0, ook al lopen opname en levering via verschillende fases. Wanneer er sprake is van handel in energie door middel van een dynamisch energiecontract dan is dit wel mogelijk maar door het maximale vermogen van 5 kW niet ideaal omdat de 1-fase aansluiting van de batterij een langere tijd nodig heeft om de batterij richting het net te ontladen terwijl je juist zo snel mogelijk wil ontladen op het moment dat de energieprijs het hoogst is.
Huis 3-fase / thuisbatterij 3-fase
Voor een nul-op de-meter oplossing biedt dit alleen voordeel wanneer je bijvoorbeeld een warmtepomp aansluit of wanneer een elektrische auto vanuit de batterij geladen wordt. Een batterij met 1-fase aansluiting zou dan de laadtijd veel langer maken dan een batterij met 3-fase aansluiting. En zoals eerder al beschreven is de batterij met 3-fase aansluiting handiger wanneer je in energie handelt. Een extern EMS is hier een slimmere oplossing.
Uitgaande van een nul-op-de-meter oplossing is een 1-fase batterij voor de grote meerderheid van de huizen in Nederland de beste en voordeligste oplossing. Kies een batterij waarvan de capaciteit jouw energiebehoefte dekt.
Wanneer je wil handelen in energie dan zijn een 3-fase aansluiting en een hoger vermogen van de lader/omvormer interessant om te overwegen om zoveel mogelijk energie in zo korte mogelijke tijd aan het net terug te kunnen leveren. Hou er wel rekening mee dat een 3-fase aansluiting complexer is en vaak hogere kosten met zich meebrengt. Vaak zijn aanpassingen aan het bestaande elektrische netwerk nodig en de batterijen met een 3-fase aansluiting zijn meestal een stuk duurder.
In een thuisbatterij wordt het vermogen bepaald door de omvormer die in de batterij is ingebouwd. Vermogen moet niet verward worden met de capaciteit.
In een normaal huishouden met een wasmachine, wasdroger, quooker, airco, inductie kookplaat, samen al gauw 10 kW gelijktijdigheid, zal 90-95% van de tijd het verbruik van het huishouden niet boven de 2,4 kW komen. Bijvoorbeeld bij het koken met een inductieplaat verbruik je slechts kortstondig het volle vermogen. Op een gegeven moment heeft de pan de gewenste temperatuur en zit je verbruik rond de 1 kW. Dit geldt ook voor de wasmachine en vaatwasser qua verbruik. Investeren in een groot omvormer vermogen die je maar 5-10% van de tijd echt nodig hebt is economisch minder interessant.
De volgende afbeelding toont het gemiddelde verbruik per dag van een huishouden met een wasmachine, vaatwasser, qooker, inductiekookplaat, airco, en dergelijke. Het vermogen komt maar kortstondig boven de 2 kW uit. Op deze momenten zal de batterijomvormer vol vermogen leveren en blijft het netto verbruik nog steeds beperkt.
In de navolgende schermopname van een geïnstalleerde Qurmit is zichtbaar dat het totale verbruik (“Consumption”) op dat moment 20.3 kWh is en slechts 0.8 kWh via het net (“From Grid”) geleverd wordt.
De accucapaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh), dit geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan.
Wanneer we dit weer met water zouden vergelijken denk dan aan de hoeveelheid water die in een tank opgeslagen kan worden. Wanneer de kraan volledig openstaat is de watertank sneller leeg dan wanneer de kraan maar half openstaat. Bij de thuisbatterij werkt dit precies zo. Stel de capaciteit is 14 kWh dan is deze 14 kWh veel sneller op wanneer je constant 2,4 kW vermogen vraagt dan wanneer je maar 1,5 kW aan vermogen vraagt, dit wordt dus bepaald door het aantal apparaten en het gevraagde vermogen van die apparaten die je aan hebt staan. Voor een thuisbatterij die gebruikt wordt voor nul-op-de-meter is een hoog omvormer/laadvermogen niet zo interessant. Interessanter is hier de capaciteit van een batterij omdat je hiermee bepaald hoe lang de batterij in staat is om de woning van stroom te voorzien.
Wanneer een thuisbatterij wordt gebruikt om in energie te handelen (hiervoor is een dynamisch energiecontract nodig) is een hoog omvormer/laadvermogen wel wenselijk. Hoe hoger het omvormervermogen hoe sneller de opgeslagen energie aan het net kan worden terug geleverd. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk energie terug leveren wanneer de prijs zo hoog mogelijk is. Dus is het van belang dat de terug levering zo snel mogelijk gebeurd.
Meer hiervoor in ons artikel “Welke capaciteit thuisbaterij past bij mijn situatie?”
Makkelijk en dichtbij. Lokaal voor elke regio hebben wij een getrainde en gecertificeerde installeur waar je direct terecht kunt met alle vragen over de Qurmit thuisbatterij.
Laten we samen kijken naar de beste oplossing die werkt bij jou thuis.
Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij brengen je in contact met één van onze gecertificeerde Qurmit installateurs.