ESS4U Thuisbatterij

Brandgevaar van thuisbatterijen

Hoe brandgevaarlijk zijn thuisbatterijen nu eigenlijk?

Thuisbatterijen winnen snel aan populariteit. Vaak hebben mensen met zonnepanelen een overcapaciteit aan zonne-energie in de zomer die ze graag op een ander tijdstip zelf willen gebruiken in plaats van (met kosten) terugleveren aan het net. En ook steeds meer mensen willen onafhankelijk zijn van hun netbeheerder, energieleverancier of overheid. Echter, incidenten met branden door lithium-ion batterijen in andere apparaten, zoals e-bikes, laptops en elektrisch gereedschap, zorgen ook dat steeds meer mensen (en verzekeringsmaatschappijen) vragen stellen over de veiligheidsrisico’s van batterijen in huis. 

Brandincidenten elektrische fietsen, laptops en gereedschap

Zoals al genoemd zijn er steeds vaker berichten over brandschades veroorzaakt door batterijen. Het gaat hier dan om lithium-ion batterijen uit bijvoorbeeld elektrische fietsen, gereedschappen en mobiele telefoons. Deze lithium-ion batterijen kunnen risicovol zijn, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan beschadiging, oververhitting of langdurig gebruik. Deze incidenten zijn niet alleen zorgwekkend voor gebruikers van e-bikes en elektrische gereedschappen, maar ook voor eigenaren van thuisbatterijen die dezelfde batterijtechnologie gebruiken.

Brandgevaar thuisbatterijen

Waarom zijn lithium-ion thuisbatterijen brandgevaarlijk?

Lithium-ion thuisbatterijen hebben dezelfde technische kenmerken als batterijen in mobiele telefoons en e-bikes, maar op grotere schaal, waardoor ook het risico op brandgevaar groter is. De belangrijkste oorzaken zijn:

Thermal runaway: Dit is een kettingreactie waarbij een enkele oververhitte batterijcel andere cellen laat ontbranden. Bij thuisbatterijen, die vaak uit honderden of zelfs duizenden cellen bestaan, kan dit snel uit de hand lopen.

Brandbare elektrolyten: Net als in e-bikes, laptops en gereedschappen bevatten thuisbatterijen brandbare elektrolyten die, bij oververhitting, dampen afgeven die vlam kunnen vatten.

Schade en slijtage: Mechanische schade of slijtage aan batterijen kan de kans op kortsluiting vergroten. Bij een kortsluiting in de accu van een laptop of e-bike kan de batterij zonder waarschuwing oververhit raken en brand veroorzaken, zoals recentelijk is gezien bij een brandincident met een accuboormachine in Groningen. Hetzelfde gevaar bestaat bij thuisbatterijen wanneer ze worden blootgesteld aan stoten, vallen, of zware belasting.

NMC en LFP Lithium-ion

Binnen litium-ion accu’s worden over het algemeen twee soorten gebruikt, NMC (Nickel Manganese Cobalt) en LFP (Lithium Iron Phosphate). NMC heeft een hogere energiedichtheid en heeft daarom de voorkeur bij e-bikes, elektrisch gereedschap en auto’s. Bij thuisbatterijen maar ook steeds meer auto’s wordt voornamelijk LFP toegepast.
Redenen hiervoor zijn de langere levensduur van LFP en het gebruik van “conflictgrondstoffen” bij NMC, maar ook bij het gevaar rondom de thermal runaway is er verschil. Bij NMC verloopt deze kettingreactie enorm intens, met als gevolg dat een fout in één cel (deel) van de accu propageert naar de naastliggende cellen en vaak het hele accupakket vlamvat. Er wordt vaak gesteld dat dit bij LFP niet kan gebeuren doordat de thermal runaway kettingreactie veel minder fel is. Ondanks dat het klopt dat deze reactie veel minder fel is bij LFP, is er geen fabrikant die garandeert dat de propagatie naar naastliggende cellen uitgesloten is. Daarnaast komen er nog steeds veel giftige gassen en rook vrij in het geval van een thermal runaway.

Risico’s bij gebruik in en rond het huis

Een van de grootste risicofactoren bij thuisbatterijen is een onjuiste installatie en het ontbreken van periodiek onderhoud, zoals ook vaak het geval is bij batterijen van e-bikes en elektrisch gereedschap. In Nederland zijn al verschillende incidenten gemeld waarbij e-bike batterijen in brand vlogen doordat ze werden opgeladen in gesloten, slecht geventileerde ruimtes. Dit risico geldt ook voor thuisbatterijen: als deze in een kast, op zolder of in een gesloten ruimte zonder ventilatie worden geplaatst, neemt de kans op oververhitting aanzienlijk toe. Ook is het verstandig een thuisbatterij niet bij vluchtwegen te plaatsen zoals bijvoorbeeld onder de trap.
Net als bij de batterijen van laptops en gereedschap, kan een thuisbatterij na jaren intensief gebruik of blootstelling aan hoge temperaturen sneller slijten. Batterijen die ouder zijn, verliezen capaciteit en kunnen gevoelig worden voor defecten en brandgevaar. Dit maakt regelmatig onderhoud en inspectie essentieel om defecten vroegtijdig op te sporen en risico’s te verminderen.

Veiligheidsmaatregelen voor thuisbatterijen

Om het risico op brand door Lithium-Ion thuisbatterijen te minimaliseren, zijn er verschillende maatregelen die eigenaren kunnen nemen. Deze maatregelen zijn gebaseerd op lessen uit incidenten met batterijen van e-bikes, laptops en gereedschap:

Gebruik gecertificeerde batterijen en kies voor professionele installatie: Kies voor producten met veiligheidskeurmerken zoals CE- en UL-certificeringen en laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde installateur. Dit garandeert niet alleen een correcte installatie, maar helpt ook bij het minimaliseren van risico’s door kwalitatief goedgekeurde componenten.

Plaats de batterij in een koele, geventileerde ruimte: Plaats de thuisbatterij op een veilige plek die goed geventileerd is en waar geen brandbare materialen in de buurt zijn. Plaatsen zoals een kelder of garage zijn ideaal, mits goed geventileerd. Vermijd het opladen van batterijen in kleine afgesloten ruimtes, zoals we zagen bij verschillende incidenten met fietsbatterijen.

Laat de batterij regelmatig inspecteren: Periodieke inspectie en onderhoud helpen om slijtage en defecten vroegtijdig te signaleren. Hierdoor kunnen defecte cellen of tekenen van slijtage worden opgespoord voordat ze tot problemen leiden.

Houd de batterijomgeving schoon en droog: Stof, vocht en vuil kunnen kortsluiting en schade aan een batterij verergeren. Zorg ervoor dat de batterij en de omgeving ervan droog en schoon blijven om het risico op brandgevaar verder te verlagen.

Maar dan nog biedt dat geen garantie op veiligheid. Een thermal runaway bijvoorbeeld is een chemische proces dat binnenin een batterijcel op kan treden ongeacht of bovenstaande in acht is genomen. Meer uitleg hierover kunt u vinden op de site van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.

Technologische innovaties om veiligheid te verbeteren

Net zoals bij e-bikes, laptops en gereedschappen, wordt ook in thuisbatterijen steeds meer gebruikgemaakt van technologieën die de veiligheid verhogen. Zo worden moderne thuisbatterijen vaak uitgerust met een Battery Management System (BMS) dat de batterij continu monitort. Een BMS kan afwijkingen in temperatuur, spanning of stroom detecteren en schakelt de batterij uit bij gevaarlijke waardes.

De Qurmit, de brandveilige oplossing

Het feit dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, het zij door middel van een BMS, een ingebouwde blusinstallatie of een software beveiliging, betekent gewoon dat er een kans op ontbranding is. Dus waarom niet gewoon een thuisbatterij ontwikkelen die niet die gevaren met zich meebrengt? Laat dat nou precies zijn wat ESS4U heeft gedaan! ESS4U heeft de Qurmit, een echt brandveilige batterij ontwikkeld. De Qurmit maakt geen gebruik van Lithium technologie maar van lood-gel technologie. Hierdoor is de Qurmit echt brandveilig. Daarnaast is de robuuste Qurmit ook nog eens weerbestendig en kan zonder problemen buiten geplaatst worden.

Direct een offerte bij onze gecertificeerde installateurs

Makkelijk en dichtbij. Lokaal voor elke regio hebben wij een getrainde en gecertificeerde installeur waar je direct terecht kunt met alle vragen over de Qurmit thuisbatterij.

Laten we samen kijken naar de beste oplossing die werkt bij jou thuis.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij brengen je in contact met één van onze gecertificeerde Qurmit installateurs.