ESS4U Thuisbatterij

Welke capaciteit thuisbatterij past bij mijn situatie?

Het kiezen van de juiste capaciteit thuisbatterij vereist zorgvuldige overweging van je energieverbruik, zonnestroomproductie, en je gewenste niveau van onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Door rekening te houden met factoren zoals zelfvoorzienendheid, efficiëntie, en degradatie van de batterij, kun je een weloverwogen keuze maken die zowel je energiebehoeften als je budget weerspiegelt.

De vraag naar thuisbatterijen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, vooral vanwege de groeiende populariteit van zonne-energie en de wens om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet.

Thuisbatterijen bieden huiseigenaren de mogelijkheid om overtollige energie op te slaan die overdag wordt opgewekt, en deze energie ‘s avonds en ‘s nachts te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Met de vele merken en capaciteiten die beschikbaar zijn, kan het kiezen van de juiste batterij(capaciteit) een uitdaging zijn.

Einde salderingsregeling

Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een thuisbatterij en de verschillen in capaciteitsbereik. In dit artikel gaan we uit van een “nul op de meter wens”, oftewel geen verbruik van energie van het net. Ook handelen in energie door middel van een dynamisch contract laten we buiten beschouwing.

Het belang van de juiste capaciteit

Bij het kiezen van een thuisbatterij is de capaciteit één van de belangrijkste overwegingen. De capaciteit, gemeten in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan en beschikbaar kan stellen voor later gebruik. De keuze voor de juiste capaciteit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je batterij voldoende energie opslaat om aan je behoeften te voldoen.

De Qurmit Thuisbatterij van ESS4U

Een te kleine batterij kan ertoe leiden dat je nog steeds afhankelijk bent van het elektriciteitsnet tijdens piekuren of als  de batterij leeg is. Aan de andere kant kan een te grote batterij betekenen dat je een aanzienlijke investering doet in opslagcapaciteit die je misschien niet volledig benut.

Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen je dagelijkse energieverbruik, de energieopbrengst van je zonnepanelen en de mate van onafhankelijkheid die je wilt bereiken.

Capaciteitsbereik van thuisbatterijen

De meest aangeboden capaciteit van thuisbatterijen varieert, afhankelijk van het merk en model. 

Veelvoorkomend bereik dat vaak wordt aangeboden is:

1. Kleine Thuisbatterijen (2 – 5 kWh):
Deze batterijen zijn geschikt voor huishoudens met een laag energieverbruik of voor gebruik in combinatie met een zonne-energiesysteem om pieken in het verbruik op te vangen. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds piekverbruik hebt, wil je ervoor zorgen dat je batterij voldoende capaciteit heeft om deze pieken op te vangen. Hiervoor kan je een thuisbatterij met een beperkte capaciteit gebruiken die dus ook maar een beperkte opbrengst heeft.

2. Gemiddelde Thuisbatterijen (5 – 10 kWh):
Dit is het meest gangbare capaciteitsbereik voor standaard huishoudens. Deze batterijen kunnen voldoende energie opslaan om een deel van de dagelijkse stroombehoefte te dekken en zijn vaak gekoppeld aan zonnepanelen. De thuisbatterij heeft dan geen reserve capaciteit over.

3. Grote Thuisbatterijen (10 – 15 kWh):
Grotere batterijen zijn bedoeld voor huishoudens met een hoger energieverbruik of voor degenen die tijdens stroomuitval langer zelfvoorzienend willen zijn. Ze bieden voldoende capaciteit om de meeste, zo niet alle, dagelijkse energiebehoeften te dekken en hebben daarnaast nog capaciteit over om een bewolkte dag te overbruggen.

4. Zeer Grote Thuisbatterijen (15 kWh en Hoger):
Deze batterijen worden meestal gebruikt in grotere woningen of in commerciële toepassingen waar veel energieopslag nodig is. Ze bieden uitgebreide capaciteit voor langere periodes van energieonafhankelijkheid.

Hoe bepaal je de benodigde capaciteit?

Het bepalen van de juiste capaciteit van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren die samen bepalen hoeveel energie je wilt opslaan en gebruiken. De belangrijkste stappen om de benodigde capaciteit van een thuisbatterij te berekenen zijn:

1. Bepaal je energieverbruik
Dagelijks Verbruik
Kijk naar je jaarlijkse energieverbruik op je elektriciteitsrekening en deel dit door 365 om je dagelijkse verbruik te berekenen. Bijvoorbeeld, als je jaarlijks 3.650 kWh verbruikt, is je dagelijkse verbruik ongeveer 10 kWh.

Verbruikspatroon
Analyseer wanneer je het meeste energie verbruikt, bijvoorbeeld wanneer de wasmachine of vaatwasser en dergelijke gebruikt worden. Dit is belangrijk omdat je wilt weten hoeveel energie je overdag opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en hoeveel je ‘s avonds en ‘s nachts nodig hebt.

2. Zonnepaneelproductie
Dagelijkse Productie
bepaal hoeveel energie je zonnepanelen dagelijks opwekken, via de app van je zonnepanelen of neem contact op met je energieleverancier. Dit geeft je een idee van hoeveel zonnestroom je kunt opslaan in de batterij.

3. Autonomie
Zelfvoorzienendheid
Bepaal hoeveel dagen je zonder netstroom wilt kunnen functioneren. Dit is vooral belangrijk als je voorbereid wilt zijn op stroomuitval. Bijvoorbeeld, als je 2 dagen zonder net- of zonne-energie wilt kunnen overbruggen en je dagelijks 10 kWh verbruikt, heb je een batterij van minimaal 20 kWh nodig.

4. Efficiëntie van de batterij
Ontlaadefficiëntie
Batterijen hebben doorgaans een (ont)laadefficiëntie van ongeveer 90-95%. Dit betekent dat je iets meer capaciteit nodig hebt dan je daadwerkelijke verbruik om rekening te houden met energieverlies tijdens het opladen en ontladen. Ook de omvormer speelt hierin een rol omdat ook hier efficiencyverlies optreedt, zowel bij het laden als ook bij het ontladen van de batterij.

5. Capaciteitsverlies over tijd en levensduur
Degradatie
Batterijen verliezen in de loop der tijd capaciteit. Om rekening te houden met toekomstige degradatie, kun je overwegen een iets grotere batterij te kiezen dan je momenteel nodig hebt.

Levensduur
Daarnaast speelt ook de mate van ontlading een rol. Een kleinere batterij zal bijvoorbeeld meer (of dieper) ontladen worden dan een grotere batterij (bij gelijke energieconsumptie). Door de diepere ontlading van de kleinere batterij zal de levensduur korter zijn dan die van een grotere batterij.

6. Noodstroomvoorziening
Noodstroom
Als je de batterij ook als noodstroomvoorziening wilt gebruiken, bepaal dan welke essentiële apparaten je wilt blijven gebruiken tijdens een stroomuitval en hoe lang.

Voorbeeldberekening

Stel dat je:

  • dagelijks 10 kWh verbruikt;
  • je zonnepanelen overdag 7 kWh opwekken (en je dit volledig wilt opslaan voor ‘s avonds en ‘s nachts), en;
  • je wilt 1 dag zonder netstroom kunnen functioneren.

Dan heb je minimaal een batterijcapaciteit van 10 kWh nodig. Als je echter wilt rekening houden met efficiëntieverlies en degradatie, zou je kunnen overwegen een batterij van bijvoorbeeld 12-14 kWh aan te schaffen.

In de meeste gevallen is de zonnepaneleninstallatie bij huishoudens afgestemd op het energieverbruik van die huishoudens. 40% van de door de zonnepanelen opgewekte energie wordt direct gebruikt voor de eigen jaarlijkse energieconsumptie.

Dat betekent dat 60% van de jaarlijkse opgewekte zonne-energie aan het net wordt terug geleverd. Maar 60% van de jaarlijks verbruikte energie wordt ook via het net geleverd voor consumptie (voornamelijk in de winter), we hebben het immers over een nul-op-de-meter situatie zoals we in het begin van het artikel aangaven.

Plaatsen we nu een Qurmit thuisbatterij in deze situatie dan wordt nog steeds 40% van de jaarlijkse energieconsumptie direct via de zonnepanelen geleverd. Maar van de 60% van de jaarlijkse opgewekte zonnestroom gaat nu 50% naar de Qurmit thuisbatterij om zelf gebruikt te worden. De overige 50% wordt aan het net terug geleverd.

Dat betekent dat u uiteindelijk maar 30% van uw jaarlijkse energieconsumptie van het net afneemt.

Uitgaande van de 2.640 kWh van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) ziet dat er als volgt uit:

Capaciteit van de Qurmit thuisbatterij

Bij het ontwerp van de Qurmit hebben we rekening gehouden met het verbruik van een gemiddeld gezin, volgens het Nibud ligt dat jaarlijks op 2.640 kWh oftewel 7,2 kWh/dag. Omdat, zeker in Nederland, het regelmatig voorkomt dat er ook in het voorjaar en de zomer meerdere bewolkte dagen achter elkaar volgen hebben we bij ESS4U gekozen voor een capaciteit die dus meerdere dagen kan overbruggen. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in een thuisbatterij om ook in energie te handelen dan kan je dus onze bruikbare capaciteit van 14.1 kWh gebruiken om zowel je eigen huis van stroom te voorzien als om in energie te handelen op de Day-ahead markt.

Of je nu kiest voor een kleine batterij van 2-5 kWh om je verbruikspieken op te vangen, of een grotere batterij van 10-15 kWh voor meer autonomie, het is belangrijk om een batterijcapaciteit te kiezen die past bij je huidige en toekomstige energiebehoeften. 

Met de juiste batterij kun je niet alleen je energieverbruik optimaliseren, maar ook bijdragen aan een duurzamere en meer onafhankelijke energievoorziening voor je huishouden.

Direct een offerte bij onze gecertificeerde installateurs

Makkelijk en dichtbij. Lokaal voor elke regio hebben wij een getrainde en gecertificeerde installeur waar je direct terecht kunt met alle vragen over de Qurmit thuisbatterij.

Laten we samen kijken naar de beste oplossing die werkt bij jou thuis.

Vraag vrijblijvend een offerte aan en wij brengen je in contact met één van onze gecertificeerde Qurmit installateurs.